Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem
Kroki postępowania
2. Surowe ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie skrobię.
3. W misce mieszamy gotowane ziemniaki z surowymi, dodajemy jajko, mąkę i pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
5. Ręce smarujemy mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.
6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.
7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany mąką.
9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej wody.
10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.