Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki gotowane 0,5 kg
ziemniaki surowe 0,5 kg
jaja 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
pieprz
Farsz:
gotowane mięso 0,6 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
majeranek
sól, pieprz
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Kroki postępowania

1
1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy na maszynce do mięsa.
2. Surowe ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie skrobię.
3. W misce mieszamy gotowane ziemniaki z surowymi, dodajemy jajko, mąkę i pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Pyzy z mięsem foto
2
4. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
5. Ręce smarujemy mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.
6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.
7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany mąką.
Krok 2 - Pyzy z mięsem foto
3
8. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej wody.
10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.
Krok 3 - Pyzy z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 26.01.2014 11:02
Uwielbiam pyzy z mięsem :D
Anna169Hosz 26.01.2014 10:26
Takie domowe pyzy to raj dla podniebienia!
babajaga1969 26.01.2014 10:13
pyszne, też takie robię
Wiesława1 26.01.2014 09:45
lubie pyzy i inne kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak