Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy z mięsem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowe ziemniaki 1500 gram
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 szklanka
łopatka bez kości 500 gram
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy z mięsem

Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo drobno posiekałam, czosnek obrałam przecisnęłam przez praskę. Do mięska dodałam sól, pieprz, czosnek, cebulkę i kilka łyżek wody, żeby mięsko nie było zbyt zbite, dokładnie wymieszałam.

Ugotowane ostudzone ziemniaki zmieliłam ( osobiście gotuję je dzień wcześniej ), surowe starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach, partiami przekładałam na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnęłam, dodałam do ugotowanych ziemniaków. sok z ziemniaków zlałam a skrobię która osadziła się na dnie naczynia przełożyłam do ziemniaków. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę zwykłą i ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam.
Ręce zwilżyłam wodą nabierałam porcje masy ziemniaczanej ( wielkości większej mandarynki ) rozplaszczałam je na dłoni. Na środek kładłam porcję mięsa zlepiłam formując podłużny kształt.
Do dużego owalnego naczynia wlałam wodę dodałam czubatą łyżkę soli zagotowałam. Pyzy gotowałam partiami po 6 sztuk, przez 12 do 15 minut od wypłynięcia na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową. okraszałam podsmażaną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 08.01.2014 21:01
bardzo fajne, pyszne
Barbara777 08.01.2014 12:37
pyszne pyzy
maciek7 08.01.2014 12:19
rewelacyjny smak POLECAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak