Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy szare

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 1, sztuka
mąka
sól do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy szare

Ziemniaki i cebulę obierz, ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach możesz je odsączyć z wody na cedzaku. Cebule również zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Posól i wsyp sporo mąki by ciasto było gęste, by przy wkładaniu pojedyńczych kluseczek do gotującej się wody-nie rozpadały się ,ale utrzymywały w całości. Kluski formuj łyżką i kładź wrzątek. Gotuj do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Po zagotowaniu Osedż na cedzaku.

Można podawać je z boczkiem, pokruszonym białym serem lub jakimś innym dodatkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 24.06.2013 08:57
super, u nas nazywa się je kluskami :)
ONY_za_kare 29.04.2013 11:37
jak ja dawno już ich nie jadłem....:)
Bernadeta1 30.03.2013 09:50
bardzo lubię
kate.500 24.02.2013 19:06
pycha
kamyk 14.02.2013 13:17
lubię pyzy
dorotka0000025 03.02.2013 16:56
tez lubie
Milena87 28.01.2013 16:21
mniam
olkaaa 25.01.2013 08:24
ja również muszę wypróbować
M. Monroe 22.01.2013 22:37
muszę wypróbować
gosia56 15.01.2013 21:36
pyszne
meg1984 15.01.2013 18:10
bardzo lubię pyzy :)
meg1984 15.01.2013 18:10
bardzo lubię pyzy :)
Silver Teaspoon 15.01.2013 16:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak