Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy na parze z sosem grzybowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyzy gotowane na parze z dodatkiem sosu grzybowego to propozycja na rodzinny obiad lub drugie danie podczas imprezy okolicznościowej. Doskonale pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy grzybowe lub mięsne.

Składniki:

mąka 40 dag
cukier 1 łyżeczka
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 szt
olej 3 łyżki
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyzeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
drożdże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy na parze z sosem grzybowym

Pyzy to znana potrawa kuchni polskiej. Można je gotować w wodzie lub na parze (w ten wersji nazywane również kluskami na parze). Ich podstawą jest mąka oraz drożdże, często są w wersji z nadzieniem, np. mięsem. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak zrobić je bez farszu, ale z sosem grzybowym. 

1. Grzyby suszone moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 1 godziny. Następnie odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania.

2. Siekamy grzyby, obieramy cebulę, kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebule i grzybki. Całość mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Na koniec zaciągamy zawiesina mąk z wodą. Zagotowujemy i odstawiamy.

3. Robimy ciasto drożdżowe. W misce z letnim mlekiem mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki, solimy do smaku, a następnie dodajemy jajka i olej.

4. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki wielkości śliwki i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy - parzymy około 15 minut. 

Pyzy najlepiej podawać z sosem grzybowym oraz dodatkiem ulubionej surówki. Zamiast sosu można podsmażyć kawałki boczku, tzw. skwarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 15.06.2013 09:59
grzybki czekam już na sezon grzybobrania
Rossie 15.06.2013 09:55
ile drożdży? bo w składnikach nie widzę wzmianki o nich.
IwonaDD 15.06.2013 09:10
super smaki, sos grzybowy świetnie się komponuje z pyzami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak