Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy na parze z sosem grzybowym
Pyzy to znana potrawa kuchni polskiej. Można je gotować w wodzie lub na parze (w ten wersji nazywane również kluskami na parze). Ich podstawą jest mąka oraz drożdże, często są w wersji z nadzieniem, np. mięsem. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak zrobić je bez farszu, ale z sosem grzybowym.
1. Grzyby suszone moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 1 godziny. Następnie odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania.
2. Siekamy grzyby, obieramy cebulę, kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebule i grzybki. Całość mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Na koniec zaciągamy zawiesina mąk z wodą. Zagotowujemy i odstawiamy.
3. Robimy ciasto drożdżowe. W misce z letnim mlekiem mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki, solimy do smaku, a następnie dodajemy jajka i olej.
4. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki wielkości śliwki i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy - parzymy około 15 minut.