Pyzy Izy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • ziemniaki ugotowane

    50 dkg
  • jajko

    1 szt
  • wędlina

    30 dkg
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyzy Izy foto
Udka czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Jeśli mamy mięsko z rosołu, to też śmiało możemy je wykorzystać. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Podziel masę na 4 części, 1/4 odłóż na ziemniaki, a w to miejsce, daj 1 jajko i mąkę ziemniaczaną ilość też zależy od ziemniaków. Dokładanie wyrabiamy masę. 1 cebulę szklimy na oleju. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy złotą cebulkę i mielimy w blenderze, dobrze doprawiamy.
Krok 2 - Pyzy Izy foto
Łyżkę masy ziemniaczanej układamy sobie na dłoni i robimy placek, do środka dajemy trochę farszu i dokładnie zakrywamy. Formujemy pyzy.
Krok 3 - Pyzy Izy foto
W garnku wstawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy nasze pyzy i gotujemy. Od momentu wypłynięcia 5 minut jeszcze gotuj i wykładaj na talerz.
Wędlinkę z cebulką podsmażamy i polewamy pyzy:)
Jeśli mamy skwarki, można użyć do polania.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 17.05.2015 00:29
pyzy mniam
adelajda 02.02.2014 20:18
super obiadek :)
kasienka23 02.02.2014 17:16
pyszne pyzy!
IlonaAlbertos 29.01.2014 21:06
Wyglądają wspaniale.
Bernadeta1 29.01.2014 00:20
bardzo smaczne
margaret 23.01.2014 08:01
Fajne te pyzki Izki:):))
norweska20 21.01.2014 19:10
smakowite ..pycha
Kasnaj 20.01.2014 16:08
Przepyszne :D obiadki Izuś gotujesz :D
Ola1young 17.01.2014 14:05
na pewno sa pyszne :)
Konczi 14.01.2014 14:54
poproszę takie pyzy na obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat