Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy "gumki"

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 gram
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 5 łyżek
cebula 2 szt.
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy "gumki"

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć z nich wodę. Proporcja powinna być mniej więcej 1:1. Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (za słabo odcisnęliśmy ziemniaki) trzeba dodać kilka łyżek mąki.
Krok 1 - Pyzy "gumki" foto
2
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pyzy "gumki" foto
3
Z ciasta formujemy małe pyzy, każdą spłaszczamy robiąc w niej wgłębienie. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia.
Krok 3 - Pyzy "gumki" foto
4
Odcedzamy i podajemy z podsmażoną cebulką.
Krok 4 - Pyzy "gumki" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 09.09.2013 09:37
moja babcia takie gotowała były pyszne
krystyna330 28.02.2013 10:03
palce lizać
Elżbieta17 21.12.2012 16:50
super:)
gosia56 09.12.2012 10:59
ciekawe
-Natka- 09.12.2012 08:40
wyglądają całkiem apetycznie
monisia1977 09.12.2012 08:04
dobre
Konczi 09.12.2012 06:03
jednak wolę tradycyjne pyzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak