Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanka
żółtko jajek 2 szt.
drożdże 2 dag
masło 2 łyżka
sól do smaku
cukier 2 łyżka
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, wyrabiamy. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dielimy na dwie części i wyrabiamy przez 1 minutę. Rozwałkowujemy na wys 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy krążki na oprószoną mąką ściereczkę i ustawiamy w ciepłym miejscu. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, obwijamy gazą i układamy kluski gdy woda się zagotuje. Parujemy 5-7 min. Podajemy z pieczenią lub na słodko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak