pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szklanka
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • drożdże

    2 dag
  • masło

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • cukier

    2 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, wyrabiamy. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dielimy na dwie części i wyrabiamy przez 1 minutę. Rozwałkowujemy na wys 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy krążki na oprószoną mąką ściereczkę i ustawiamy w ciepłym miejscu. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, obwijamy gazą i układamy kluski gdy woda się zagotuje. Parujemy 5-7 min. Podajemy z pieczenią lub na słodko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat