Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1kg
jajko 1
mąka ziemniaczana szklanka
cebula
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Ziemniaki dzielimy na 4cześci i jedną cześć, w puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Pyzy foto
2
Farsz: Cebulkę podsmażamy i dodajemy do pasztetowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 2 - Pyzy foto
3
Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego plaska układamy kulkę z farszem i zlepiamy mniej więcej jak nieregularnego pieroga, po czym kształtujemy z niego kulkę.
Krok 3 - Pyzy foto
4
Gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 4 - Pyzy foto
5
Ugotowane pyzy podajemy z surówką z kiszonej kapusty i skwarkami.
Krok 5 - Pyzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cyferku
Cyferku 18.10.2013 16:57
dobrenkie takie pyzy, ale z mielony mięsem uwielbiam
Christopher 11.10.2013 23:14
Lubię pyzy ,ale z innym farszem .
Anula 11.10.2013 19:32
Moje ulubione kluseczki, tylko nie z pasztetową:)
cukiereczek 11.10.2013 18:38
super domowe
iwi 11.10.2013 18:26
Super wyrosły
agnieszka214 11.10.2013 17:54
fajny i smaczny obiadek rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak