Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1/2 litra
jajko 4 sztuki
masło roztopione 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z drożdżami, mlekiem, jajkami, solą, cukrem. Dokładnie wyrabiamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h w ciepłym.
Krok 1 - Pyzy foto
2
Następnie formujemy kulki które wykładam na wysypana mąką deskę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pyzy foto
3
Gotujemy pyzy w garnku z kratką około 5 minut.
Krok 3 - Pyzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 08.02.2014 23:38
Pysznie wyglądają :-)
Iwona32 30.11.2013 18:40
robię zawsze takie....
Maniek2 02.10.2013 17:21
bardzo lubię pyzy
Malgorzata549 01.09.2013 09:48
zapewne bardzo dobre
Kate131 27.03.2013 07:56
bardzo lubię
Anna152 24.03.2013 12:17
rewelacyjne
Ela15 19.02.2013 09:48
super
IwonaKa 01.02.2013 10:25
uwielbiam pyzy
Alex_M 21.01.2013 13:39
bardzo lubie!! musze zrobic niedlugo!!
Adam/ZUB3R 09.01.2013 18:25
uwielbiam
mysza75 09.01.2013 13:01
Drożdży ma być 20 dkg nie wiem jak dopisać składnik :-(
mysza75 09.01.2013 12:52
Masz rację Joanno pominęłam w składnikach :-}
Beata23 09.01.2013 09:07
super
Joanna83 07.01.2013 20:09
Myszko,w składnikach nie podałaś ilości drożdży :)
Goya 07.01.2013 13:50
lubię
gosia56 07.01.2013 13:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak