Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyza smaży naleśniki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej luksusowej 3
szkl. zimnego, tłustego mleka 1
szkl. zimnej wody 1-1,5
jajko 3
płaska łyżeczka soli 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pyza smaży naleśniki

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem (ja robię to mikserem na wolnych obrotach). Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Jeśli nadzienie ma być słodkie to możemy do ciasta dodać 1-2 torebki 8g cukru wanilinowego, jeśli farsz będzie mięsny czy warzywny - do ciasta możemy dosypać trochę sproszkowanych ziół. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją kawałkiem słoniny nadzianej na widelec albo wlewam odrobinę oleju, rozprowadzam go po całej powierzchni a nadmiar zbieram zwiniętym w wałeczek ręcznikiem papierowym. Wlewam ok. 1/2 chochelki ciasta (trzeba samemu, metodą prób i błędów, dopasować ilość ciasta do posiadanej patelni) i szybko poruszam nią na boki aby ciasto równomiernie pokryło dno. Jeśli wlejecie zbyt dużo ciasta, nadmiar można zlać. Jeśli jest go zbyt mało, szybko nabierzcie jeszcze trochę i wlejcie na patelnię przechylając nią. Smażę naleśnika aż jego brzegi zaczną odstawać od patelni, podważam drewnianą łopatką i ostrożnie przewracam na drugą stronę, ale tylko na 3-4 s., i zsuwam na talerz. Tak samo postępuję z kolejnymi, aż do wyczerpania ciasta. Ponieważ do ciasta dodałam olej, nie smaruję już patelni przed smażeniem kolejnych, ale jeśli boicie się, że naleśniki będą Wam przywierać to smarujcie patelnię przed każdym naleśnikiem. I tu słoninka (albo skórka od niej) świetnie się sprawdza. Gotowe naleśniki nadziewamy w/g gustu i własnego smaku. Zwijamy w rulony albo składamy w kopertę czy trójkąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:40
myślę, nie nie każdy - zagląda tu też dużo młodych osób, które stawiają w kuchni pierwsze kroki
Smaczna_B 30.10.2013 16:50
i po co tyle opisywać , chyba każdy wie jak się naleśniki smaży
Smaczna_B 30.10.2013 16:49
a po co tyle tej wody , wyjdą ci opłatki a nie naleśniki
mdepfs 12.02.2011 16:04
sliczne
iknkirke 12.02.2011 14:19
smaczne
Henryka2 31.01.2011 00:13
Lubię naleśniki!
pawelek 23.01.2011 09:39
Pysznie wyglądają:)
Anita21 09.11.2010 12:02
bardzo lubię
Justyna223 30.09.2010 14:21
jakie cieniutkie, uwielbiam naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak