Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny warstwowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 8 szt
cukier 8 łyżek
mąka 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżki
olej 2 łyżki

Masa budyniowa

mleko 0,5 litra
margaryna 1 szt
cukier do smaku
budyń śmietankowy 1 szt

Ciasto makowo- kokosowe

białko 5 szt
cukier 10 dag
mak 11 dag
wiórki kokosowe 8 dag

Dodatkowo

polewa czekoladowa 1 szt
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny warstwowiec

Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną piane z cukrem. Dodajemy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.
Masa budyniowa:
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy go i ucieramy z masłem.
Ciasto makowo- kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
Przełożenie:
Biszkopt- masa- trochę galaretki- masa- Ciasto makowo- kokosowe- masa- galaretka- masa- biszkopt- dekoracja

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 26.11.2014 14:51
ładne smaczne
Rysia 02.11.2014 14:03
Lubię takie urozmaicone ciasta.
Janina 02.11.2014 14:00
Pyszniutkie ciacho;)
Gracer 02.11.2014 10:36
wygląda naprawdę fajnie
olkaaa 02.11.2014 10:10
wygląda kusząco
Krystyna32 02.11.2014 09:48
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak