Pyszny pszenny chlebek na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • maślanka

    150 ml
  • woda

    150 ml
  • miód

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    2,5 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • mak

    2 łyżki
  • ziarna dyni

    2-3 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżki
  • NASIONA SLONECZNIKA

    3 łyżki
  • sezam

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyszny pszenny chlebek na maślance foto
Do miski wlać ciepłą wodę i maślankę, dodać miód, pokruszone drożdże, 1 szkl mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia
Krok 2 - Pyszny pszenny chlebek na maślance foto
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, olej, sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , uformować 2 bochenki, ułożyć na przygotowanej blaszce, odstawić do wyrośnięcia
Krok 3 - Pyszny pszenny chlebek na maślance foto
Wyrośnięte bochenki naciąć nożem po bokach. posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Krok 4 - Pyszny pszenny chlebek na maślance foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25-30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 04.05.2014 15:16
Pychota:) :)
Iwusia 18.04.2014 17:34
ale on śliczny i pewno smaczny
ONY_za_kare 22.02.2014 16:26
wspaniały domowy chleb
sylwia_mc 20.08.2013 14:00
Po prostu rewelacyjny
Kuchareczka2 27.07.2013 06:44
uwielbiam taki chlebek
Alex_M 07.03.2013 09:53
wspanialy chlebus!
tomek18 13.01.2013 10:38
najlepszy!
Motorek 12.01.2013 11:23
rewelacyjny
olkaaa 10.01.2013 11:16
muszę spróbować
caralajna 10.01.2013 07:59
ślicznie i pomysłowo ozdobiony, domowy chleb cenię najbardziej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat