Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1/2 szklanki -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
6 sztuk -
kakao
2 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki -
śmietana kremówka
500 ml -
masło
1/2 kostki -
mleko
1,5 szklanki -
cukier puder
1/3 szklanki -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
wiórki kokosowe
5 dag -
wiórki czekoladowe
5 dag -
polewa czekoladowa
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Pyszny placek
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić go. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać do niego po łyżce budyniu do momentu uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuścić w 6- 8 łyżkach wody i odstawić do spęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Masą budyniową przełożyć jasne blaty biszkoptowe. Wyłożyć na nie masę śmietanową, następnie ciemny blat biszkoptowy. Całość polać gotową polewą czekoladową i ozdobić wiórkami.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się