Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszny pasztet

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca wieprzowe 2 sztuki
wątroba wieprzowa 1 sztuka
podgardle 0,5 kg
mięso wieprzowe bez kości 0,5 kg
skóry wieprzowe 0,5 kg
włoszczyzna 1 opakowanie
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
suche bułki 3 sztuki
jajko 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 3 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: pyszny pasztet

Podroby wraz z mięsem,skórami,włoszczyzną oraz liśmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy do miękkości. Po wyjęciu z wody wszystko mielimy dwukrotnie przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy surowe jajka,bułki namoczone i odciśnięte i dokładnie całość mieszamy. Doprawiamy do smaku majerankiem,solą,pieprzem oraz czosnkiem. Przekładamy część masy na blaszki (keksówki),układamy jajka i przykrywamy znów masą pasztetową. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak