Pyszny ostry sos pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidorów

    2 kg
  • ( u mnie różne gruntowe gatun

  • ząbków czosnku

    5
  • bazylia świeża

    25
  • łodygi selera naciowego

    2
  • ostrej czerwonej czubrycy

    1 łyżeczka
  • przyprawy pomidory

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyszny ostry sos pomidorowy foto
Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować.
Krok 2 - Pyszny ostry sos pomidorowy foto
Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Pyszny ostry sos pomidorowy foto
Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut.
Krok 4 - Pyszny ostry sos pomidorowy foto
Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem.
Krok 5 - Pyszny ostry sos pomidorowy foto
Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela9 11.09.2013 06:05
Właśnie szukam czegos takiego.
Katarzyna/kate1980 06.09.2013 21:56
ciekawy przepis
malaczarna23 06.09.2013 20:54
super sosik
teresa18 06.09.2013 20:40
ciekawa propozycja
iwi 06.09.2013 19:56
Warto wypróbować przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat