Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny makowiec na kruchym cieście

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 2
mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki
cukier 1/3 szklanki
margaryna 125 g
proszek do pieczenia łyżeczka
masa
masa makowa z puszki 450 g
aromat migdałowy
sok z cytryny łyżeczka
rodzynk 4 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
mak suchy łyżka
woda 1-2 łyżki
konfitura wiśniowa 2-3 domowa
jogurt naturalny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny makowiec na kruchym cieście

Oddzielić białko z jednego jaja od żółtka i ubić na sztywno. Z pozostałych składników na ciasto ugnieść ciasto, dodać oddzielone wcześniej żółtko. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Do gotowej masy makowej dodać ubite białko, aromat, cukier, sok z cytryny, sparzone rodzynki, konfiturę wiśniową, wymieszać. Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować je na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Rozsmarować na cieście masę makową i zawijać ciasno roladę. Końce rolady sklejamy do środka. Roladę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej formy keksowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu lukrujemy. Lukier przygotowujemy z niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczamy cukier puder, dodajemy mak i mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 31.05.2013 18:50
Uwielbiam taki makowiec,pysznie wygląda
joanna30 31.05.2013 13:35
Uwielbiam wszelkiego rodzaju makowce a Twój przepis sobie zapisuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak