Pyszny makowiec na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jaja

    2
  • mąka pszenna tortowa

    2,5 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • margaryna

    125 g
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • masa

  • masa makowa z puszki

    450 g
  • aromat migdałowy

  • sok z cytryny

    łyżeczka
  • rodzynk

    4 łyżki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • mak suchy

    łyżka
  • woda

    1-2 łyżki
  • konfitura wiśniowa

    2-3 domowa
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białko z jednego jaja od żółtka i ubić na sztywno. Z pozostałych składników na ciasto ugnieść ciasto, dodać oddzielone wcześniej żółtko. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Do gotowej masy makowej dodać ubite białko, aromat, cukier, sok z cytryny, sparzone rodzynki, konfiturę wiśniową, wymieszać. Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować je na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Rozsmarować na cieście masę makową i zawijać ciasno roladę. Końce rolady sklejamy do środka. Roladę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej formy keksowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu lukrujemy. Lukier przygotowujemy z niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczamy cukier puder, dodajemy mak i mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 31.05.2013 18:50
Uwielbiam taki makowiec,pysznie wygląda
joanna30 31.05.2013 13:35
Uwielbiam wszelkiego rodzaju makowce a Twój przepis sobie zapisuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat