Pyszny kurczak z ryżem basmati z dzikim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • ryż basmati

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w szerokie paski, obsypać solą i pieprzem. Obtaczać w jajku i bułce tartej- usmażyć po obu stronach.
Przełożyć do garnka i dodać pokrojoną w plastry cebulę, paprykę pokrojoną w paski (najlepiej obraną), masło, kostkę rosołową.
Podlać trochę wodą i gotować do miękkości papryki. Chwile przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, i uważać żeby nie przypalić (pod koniec gdy dodamy koncentrat gulasz zgęstnieje i ma tendencję do przywierania do garnka).
Gotowy posypać posiekana natką z pietruszki.

Ryż basmati z dzikim przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Podawać mięsko z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 30.11.2012 19:44
smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat