Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSZNY JABŁECZNIK

5.0
(200)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny domowy jabłecznik, pachnący cynamonem i goździkami. Ciasto idealne na jesienne popołudnia. Jabłecznik jest z kruszonką i pianką z białek. 

Składniki:

CIASTO:

żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200 gramów
śmietana 18 proc 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 3 szklanki

MASA JABŁECZNA:

białko 4 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
jabłka 1 kilogram
mąka pszenna 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNY JABŁECZNIK

To przepis na pyszny jabłecznik domowy. jest z robiony z kruchego ciasta na maśle. Dodatkowo białka z jajek wykorzystane są do pianki, którą zapiekamy pod kruszonką. Prosty przepis na pyszny jabłecznik.

Kroki postępowania

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, masło pokrojone w kostkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość siekamy nożem, aby powstała kruszonka, zagniatamy przez chwilę ręką i dzielimy na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Krok 1 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
2

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka mieszamy z 2 łyżkami mąki i i mieszamy, aby każdy kawałek jabłka obtoczony był w mące.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pokrojone jabłka dodajemy do masy z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aby masa pokryła jabłka.

Krok 2 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
3

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy dno (można zetrzeć na tarce). Na ciasto wykładamy białka z jabłkami i delikatnie rozprowadzamy równo po całym cieście.

Krok 3 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
4

Na wierzch ścieramy drugą (mniejszą) część ciasta.

Krok 4 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
5
Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 50 minut.
Krok 5 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
6
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem...
Krok 6 - PYSZNY JABŁECZNIK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 24.10.2015 14:39
smakowity Twój jabłecznik
Monika-twin 23.02.2015 14:20
PYSZNY JABŁECZNIK.
misia53 23.02.2015 12:15
no pewnie ,że jabłecznik jest zawsze pyszny
Pyszota 23.02.2015 10:57
super przepis
Małgorzata Pin 23.02.2015 10:51
Faktycznie pyszny
marcia7 23.02.2015 10:50
apetyczny jabłecznik
pestka 23.02.2015 10:24
lubię ciasta z owocami
AgaS10 23.02.2015 08:30
jabłecznik zawsze pyszny:)
Ania67 23.02.2015 08:17
Uwielbiam jabłeczniki
Ewelina1991 23.02.2015 08:15
super jabłecznik
Krystyna32 23.02.2015 00:50
bardzo apetyczny
ben-ka 22.02.2015 23:08
Takie ciasto bardzo lubię.
anemon 22.02.2015 23:08
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
barbara11561 22.02.2015 23:06
Z przepisu uciekł 1 składnik(nie z mojej winy)--mąka 3 szkl
fotoviderek 22.02.2015 23:05
Naprawdę pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak