PYSZNY JABŁECZNIK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jajko

    4 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • masło

    200 gram
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    3 szklanki

MASA JABŁECZNA

  • białko

    4 szt
  • cukier drobny

    1/2 szkl
  • jabłka

    1 kg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PYSZNY JABŁECZNIK foto

Na stolnicę wysypujemy mąkę,dodajemy żółtka,cukier,masło pokrojone w kostkę,śmietanę i proszek do pieczenia.Całość siekamy nożem,aby powstała kruszonka,zagniatamy przez chwilę ręką i dzielimy na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Krok 2 - PYSZNY JABŁECZNIK foto

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka mieszamy z 2 łyżkami mąki i i mieszamy, aby każdy kawałek jabłka obtoczony był w mące.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pokrojone jabłka dodajemy do masy z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aby masa pokryła jabłka.

Krok 3 - PYSZNY JABŁECZNIK foto

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy dno (można zetrzeć na tarce). Na ciasto wykładamy białka z jabłkami i delikatnie rozprowadzamy równo po całym cieście.

Krok 4 - PYSZNY JABŁECZNIK foto

Na wierzch ścieramy drugą (mniejszą) część ciasta.

Krok 5 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 50 minut.
Krok 6 - PYSZNY JABŁECZNIK foto
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 24.10.2015 14:39
smakowity Twój jabłecznik
Monika-twin 23.02.2015 14:20
PYSZNY JABŁECZNIK.
misia53 23.02.2015 12:15
no pewnie ,że jabłecznik jest zawsze pyszny
Pyszota 23.02.2015 10:57
super przepis
Małgorzata Pin 23.02.2015 10:51
Faktycznie pyszny
marcia7 23.02.2015 10:50
apetyczny jabłecznik
pestka 23.02.2015 10:24
lubię ciasta z owocami
AgaS10 23.02.2015 08:30
jabłecznik zawsze pyszny:)
Ania67 23.02.2015 08:17
Uwielbiam jabłeczniki
Ewelina1991 23.02.2015 08:15
super jabłecznik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat