Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków. Idealny na letnie upały, jest aromatyczny, orzeźwiający. Smacznego!

Składniki:

Składniki:

botwinka 4 pęczki
woda 1 litr
kostka rosołowa 1 sztuka
ogórek zielony 2 sztuki
rzodkiewka 2 pęczki
cukier 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
ocet jabłkowy 3 łyżki
śmietana 18% 330 gramów
jogurt naturalny 3 opakowania
koperek świeży 2 pęczki
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem

przygotowanie:

1

Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą. Liście z łodyżkami i buraczki drobno pokroić. W garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.

Krok 1 - Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem foto
2

Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce (grubsze oczka, używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.

Krok 2 - Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem foto
3

Dodać posiekany koperek (w rozdrabniaczu), cukier, pieprz mielony, przeciśnięty czosnek, ocet jabłkowy oraz sól. Wlać śmietanę, jogurt i wymieszać. Schować do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3 - Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem foto
4
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Krok 4 - Pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak