Pyszny chlebek na drożdżach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    300 ml
  • mleko letnie

    150 ml
  • masło roztopione

    2,5 dkg
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    1 saszetka
  • mąka pszenna

    50 dkg
  • mąka razowa z ziarnami

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy mąkę z solą i masłem.Dosypujemy drożdże i cukier a następnie dolewamy wodę i mleko.

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać mąki)

Przykrywamy ciasto ściereczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto 2 razy pięścią ( odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z ciasta owalny bochenek.

Układamy bochenek na blaszkę opruszoną mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 30min.

Po podrośnięciu nacinamy bocheneczek ostrym nożem w kilku miejscach.( zdjęcie nr 2)
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min. a następnie redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20-25 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 08.02.2014 20:32
MagdaXXX mój Móż gdy go zobaczył to pytał gdzie taki kupiłam hehehe,bardzo prosto się go robi a wygląda i smakuje naprawdę świetnie :)
olla85 06.02.2014 11:56
A ja właśnie dzisiaj bardzo podobny robię :)) Z tym, że ja pierwszy raz, ciekawe co mi z tego wyjdzie :)
MagdaXXX 06.02.2014 11:56
wygląda jak ze sklepu
patryska76 06.02.2014 10:55
Nie ma jak domowy chlebuś ;-)
Romanowka 06.02.2014 10:49
wygląda znakomicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat