Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny chlebek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna chlebowa typ 650 800 g
mąka pszenna razowa typ 2000 100 g
woda ciepła 580 ml
jogurt naturalny 70 g
drodże, 10 g
cukier 2,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny chlebek

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól i cukier. Wszsytko razem dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Pyszny chlebek foto
2
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i razem z jogurtem dodać do suchych składników.
Krok 2 - Pyszny chlebek foto
3
Wszystkie składniki wymieszać łyżką (mieszać około 2-3 minuty). Miskę przykryć i odstawic w ciepłe miejsce na godzinę
Krok 3 - Pyszny chlebek foto
4
Po godzinie ciasto złożyć na cztery. Zmoczyć ręce w wodzie, chwycić ciasto w misce z brzegu, wyciągnać do góry i wyciagnietą czesć położyć na górze. Analogicznie postąpic z pozostałymi trzema stronami. Odstawić na kolejną godzinę.
Krok 4 - Pyszny chlebek foto
5
Po tym czasie znów powtórzyć składanie i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pyszny chlebek foto
6
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie cześci. Każdą z nich włożyc do wysypanej mąką keksówki. Przykryć i odstawic na godzine do ostatniego wyrastania.
Krok 6 - Pyszny chlebek foto
7
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na dolnej półce ustawic naczynie żaroodporne z wodą (około dwie szklanki). Piec chleb w tej temperaturze 30 minut. Jeśli bedzie sie za bardzo przypiekał na górze przykryć folią aluminiową.
Po 30 minutach wyjać naczynie z wodą i piec jeszcze około 10 minut.
Krok 7 - Pyszny chlebek foto
8
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krok 8 - Pyszny chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak