Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pysznotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 42 dkg
margaryna 20 dkg
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
amoniak 1/2 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
cukier puder 45 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 szt
cukier kryształ 13 dkg
mleko 250 ml
powidło 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka

Ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
amoniak
śmietana

Zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na blachę, posmarować powidłem (śliwkowym, wiśniowym do wyboru), wyłożyć na to pianę.

Piana:
6 białek
30 dkg cukru pudru (można go zastąpić cukrem kryształem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piec w temperaturze ok 170 stopni

Masa:
mleko
13 dkg cukru kryształu
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
masło

200 ml mleka zagotować. W pozostałej części wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wlać do wrzącego mleka, gotować ciągle mieszając ok 2 minuty. Wystudzić i połączyć z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 28.07.2014 12:36
czy dobrze widze, ze w przepisie jest amoniak? a ciasto cudo...
Danka 01.06.2014 04:24
dobry pomysł
IwonaKa 10.03.2014 10:39
na pewno jest pyszniutkie nie tylko z nazwy
ada.la 29.01.2014 08:38
fajne ciacho
Dorota59 24.01.2014 13:25
bardzo dobre ciacho
olkaaa 18.01.2014 09:41
chętnie spróbuję
everay 06.01.2014 18:01
pyszności:))))
Piotr-21 06.01.2014 17:17
jutro zrobie
2milutka 06.01.2014 15:25
fajne w smaku ciacho:)
idealme 06.01.2014 15:03
mniam pycha! :))
Magda24 06.01.2014 14:30
lubię to ciasto
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 13:54
ale pyszne :)
Konczi 06.01.2014 13:50
lubię takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak