Pyszne udka kurczaka w musztardzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Udka kurczaka w musztardzie z cebulą, czosnkiem są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno. Smacznego!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • Musztarda z piwem i miodem Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    0,5 szklanki
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    8 ząbków
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: pałke i podudzie, odciąć kuperek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszać musztardę Prymat z piwem i miodem z papryką, przyprawą uniwersalną, pieprzem mielonym i zostawić w lodówce na całą noc.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, porcje udek obtoczyć w mące pszennej i położyć na tłuszcz.

Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Na koniec każdą z porcji obrócić na drugą stronę i bez przykrycia smażyć jeszcze około 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat