Pyszne ucierane ciasto z czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryny

    250 g
  • mąki tortowej

    250 g
  • białego cukru

    1/4 szk
  • brązowego cukru Derimara

    1/4 szk
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczka
  • jaja

    4
  • kruszonka

  • mąki tortowej

    200 g
  • brązowego cukru Derimara

    70 g
  • białego cukru

    30 g
  • margaryny

    100 g
  • DODATKOWO:

  • czereśni

    500 g
  • mąki

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyszne ucierane ciasto z czereśniami foto
Składniki kruszonki połączyć, zbić w kulę i włożyć do lodówki. Miękką margarynę utrzeć na puch z obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
Krok 2 - Pyszne ucierane ciasto z czereśniami foto
Potem dodać mąkę zmieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Pyszne ucierane ciasto z czereśniami foto
Czereśnie umyte i wydrylowane obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Wyjąć z lodówki kruszonkę i rozprowadzić ją na owocach.
Krok 4 - Pyszne ucierane ciasto z czereśniami foto
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 minut.
Krok 5 - Pyszne ucierane ciasto z czereśniami foto
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 17.07.2013 21:34
ale ładne żółciutkie
ZEWA 17.07.2013 12:17
Częstujcie się. Iwonko czyżbyś remoncik robiła ?
Anna133 17.07.2013 11:09
wspaniałe ciasto , aż zgłodniałam
iziona 17.07.2013 08:28
U mnie kuchnia przypomina plac budowy to podeślij choć malutki kawałeczek :)
Katarzyna/kate1980 16.07.2013 22:05
świetnie wygląda
IZABELA29 16.07.2013 21:43
swietne ciasto na kazda okazje
Czarnula87 16.07.2013 21:38
lubię takie ciacha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat