Przepis i sposób przygotowania na: pyszne ptysie!
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy masło i gotujemy razem, aż się ładnie połączą.
Na wciąż gotujacą się "tłustą" wodę wsypujemy mąkę i zaczynamy energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu.
Trzymamy na ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto będzie dobre, gdy stanie się gładkie, jednorodne i lekko "szkliste". I gdy będzie odchodziło od ścianek garnka.
Wówczas zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie "letnie" wbijamy 4 jajka (jeśli są duże to raczej trzy) i ubijamy mikserem.
Ciasto nabieramy z garnuszka łyżką i wykładamy na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożoną pergaminem) małe kopczyki. Jeśli chcemy osiągnąc lepszy efekt, możemy wyciskac porcje ciasta za pomocą szprycy.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy na półowy, a gdy ostygną nadziewamy kremem lub bitą śmietaną.
Na zdjęciu ptysie z kremem budyniowym i kandyzowaną skórką pomarańczową.
PYCHOTA!!!