Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne ptysie!

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 125 gram
mąka pszenna 1 szklanka
jaja 4
krem budyniowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne ptysie!

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy masło i gotujemy razem, aż się ładnie połączą.
Na wciąż gotujacą się "tłustą" wodę wsypujemy mąkę i zaczynamy energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu.

Trzymamy na ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto będzie dobre, gdy stanie się gładkie, jednorodne i lekko "szkliste". I gdy będzie odchodziło od ścianek garnka.
Wówczas zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie "letnie" wbijamy 4 jajka (jeśli są duże to raczej trzy) i ubijamy mikserem.

Ciasto nabieramy z garnuszka łyżką i wykładamy na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożoną pergaminem) małe kopczyki. Jeśli chcemy osiągnąc lepszy efekt, możemy wyciskac porcje ciasta za pomocą szprycy.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy na półowy, a gdy ostygną nadziewamy kremem lub bitą śmietaną.

Na zdjęciu ptysie z kremem budyniowym i kandyzowaną skórką pomarańczową.
PYCHOTA!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 15.08.2013 19:25
ale narobiłaś mi smaka
LoLa 15.08.2013 14:29
mniam mniam
Marta11 15.08.2013 13:06
chetnie bym zjadla takie ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak