pyszne ptysie!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • masło

    125 gram
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jaja

    4
  • krem budyniowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy masło i gotujemy razem, aż się ładnie połączą.
Na wciąż gotujacą się "tłustą" wodę wsypujemy mąkę i zaczynamy energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu.

Trzymamy na ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto będzie dobre, gdy stanie się gładkie, jednorodne i lekko "szkliste". I gdy będzie odchodziło od ścianek garnka.
Wówczas zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie "letnie" wbijamy 4 jajka (jeśli są duże to raczej trzy) i ubijamy mikserem.

Ciasto nabieramy z garnuszka łyżką i wykładamy na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożoną pergaminem) małe kopczyki. Jeśli chcemy osiągnąc lepszy efekt, możemy wyciskac porcje ciasta za pomocą szprycy.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy na półowy, a gdy ostygną nadziewamy kremem lub bitą śmietaną.

Na zdjęciu ptysie z kremem budyniowym i kandyzowaną skórką pomarańczową.
PYCHOTA!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela77 15.08.2013 19:25
ale narobiłaś mi smaka
LoLa 15.08.2013 14:29
mniam mniam
Marta11 15.08.2013 13:06
chetnie bym zjadla takie ptysie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat