Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Farsz:
Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowaną kaszę mieszamy z tłustym twarogiem oraz podsmażoną cebulką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy: sól, jajko, żółtko, wodę oraz wytopione masło. Wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji, odstawiamy i przykrywamy je bawełnianą ściereczką na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Po przestygnięciu odsmażamy do zarumienienia się na wytopionym tłuszczu z boczku. Dekorujemy skwarkami i kwaśną śmietaną.