Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatne pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Najlepiej smakują podsmażone i podane ze skwarkami!

Składniki:

Farsz:

kasza gryczana 100 g
twaróg tłusty 250 g
cebula 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.25 łyżeczki
olej 1 łyżka

Ciasto:

mąka pszenna 500 g
jajko zielononóżki 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
woda zimna 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
masło roztopione 1 łyżka

Omasta

boczek wędzony 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Farsz:

Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowaną kaszę mieszamy z tłustym twarogiem oraz podsmażoną cebulką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy: sól, jajko, żółtko, wodę oraz wytopione masło. Wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji, odstawiamy i przykrywamy je bawełnianą ściereczką na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Po przestygnięciu odsmażamy do zarumienienia się na wytopionym tłuszczu z boczku. Dekorujemy skwarkami i kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak