Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Najlepiej smakują podsmażone i podane ze skwarkami!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • kasza gryczana

    100 g
  • twaróg tłusty

    250 g
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    0.25 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko zielononóżki

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • woda zimna

    2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło roztopione

    1 łyżka

Omasta

  • boczek wędzony

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowaną kaszę mieszamy z tłustym twarogiem oraz podsmażoną cebulką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy: sól, jajko, żółtko, wodę oraz wytopione masło. Wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji, odstawiamy i przykrywamy je bawełnianą ściereczką na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Po przestygnięciu odsmażamy do zarumienienia się na wytopionym tłuszczu z boczku. Dekorujemy skwarkami i kwaśną śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat