Pyszne kopytka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • sól do smaku

  • mąka pszenna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę i wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać szczyptę soli. Mąkę przesiać i dodać do ziemniaków zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt twarde dodać troszkę wody, natomiast gdy ciasto będzie zbyt „rzadkie” i będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki. Wiele zależy od gatunku ziemniaka. Z ciasta uformować długi wałek i ciąć kopytka. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i do wrzącej wody wrzucić kopytka. Zamieszać kilka razy aby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotować 1 min i wyjąć z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 05.06.2015 21:58
Oj kopytka są najlepsze na świecie!
Margo1 19.02.2014 09:10
też muszę zrobić , dawno nie robiłam
ppaulina 08.12.2013 16:41
super dodatek do obiadu
JOANNA16 30.05.2013 21:23
super, pyszne
Kikiriki 11.04.2013 13:11
Uwielbiam! Kocham! Muszę zrobić :)
anja3107 14.02.2013 10:08
lubię
paulina2157 09.02.2013 11:52
kopytka wprost uwielbiam pod każdą postacią, mniam, mniam dodatkowo polałabym masełkiem :)
IwonaDD 09.02.2013 10:50
Kopytka wyśmienite :)
IwonaDD 09.02.2013 10:50
Kopytka wyśmienite :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat