Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne gołąbki bez zawijania z rzeżuchą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
kapusta biała 20 dag
ryż 1 woreczek
cebula 1
czosnek 2 ząbki
jajko 1
sól
pieprz
mąka
tłuszcz do smażenia
pomidory krojone z puszki 1 op
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne gołąbki bez zawijania z rzeżuchą

Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy wrzącą wodą. Po 10 min odcedzamy i odciskamy. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ryż gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajko, surowe mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kotleciki.
Obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu z każdej strony. Przekładamy gołąbki do rondelka i zalewamy zmiksowanymi pomidorami z puszki. Dodajemy kostkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku i zalewamy gołąbki. Dusimy na małym ogniu ok 30 min, aż sos zgęstnieje. Dekorujemy rzeżuchą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 17.11.2013 22:18
Nie do końca jestem fanką tej nazwy, bo to danie jednak gołąbków nie przypomina. Nie wiem, kto ją wymyślił... Natomiast bardzo lubię tak przygotowaną potrawę :)
pawlito 05.11.2013 10:59
apetycznie wyglądają
Ania84 30.10.2013 19:59
zawsze szybko znikają z talerza :)
Duusiak 29.10.2013 15:58
Pycha! Uwielbiam gołąbki w każdej postaci :)
Izabela9 29.10.2013 12:26
Bardzo lubie takie gołąbki.
Dorota37 29.10.2013 11:48
co za pyszności
eMMe 29.10.2013 11:11
Faktycznie pyszne:)
aniagdz 29.10.2013 11:05
no bardzo apetyczne!
Aleksandra/Olcia 29.10.2013 10:41
lubię takie gołąbki
dwa pokoje z kuchnią 29.10.2013 10:39
uwielbiam gołąbki
ssylwiaa 29.10.2013 10:28
dla mnie idealne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak