Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
flaki
1 kilogram -
wywar warzywny
1.5 litra -
marchew
2 sztuki -
liść laurowy
2 sztuki -
ziele angielskie
3 sztuki -
przyprawa do flaków
1 opakowanie -
majeranek Prymat
2 łyżki -
mąka pszenna
3 łyżki -
masło
100 dag
Sposób przygotowania
Użyłam flaków wołowych krojonych i obgotowanych.
Do garnka wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut.
Na suchą patelnię wsypać mąkę, mieszać z 2 minuty na średnim ogniu, dodać masło i wymieszać do złotego koloru zasmażki.
Wsypać do wywaru przyprawę do flaków, wsypać dodatkowo majeranek, zasmażkę, wymieszać i jeszcze gotować na mniejszym ogniu z 3 minuty co jakiś czas zamieszać.
Na zasmażkę: mąkę podsmażam na suchej patelni, wtedy nie wchłonie dużo tłuszczu. Flaki bardzo lubią dużą ilość startej marchewki.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się