Pyszne flaki wołowe na rosole

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Flaki różnego gatunku są w naszym domu bardzo lubiane, smakują nam bardzo zwłaszcza w chłodne dni i na tzw. "kaca" po imprezie. SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    1 kilogram
  • wywar warzywny

    1.5 litra
  • marchew

    2 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • przyprawa do flaków

    1 opakowanie
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło

    100 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Użyłam flaków wołowych krojonych i obgotowanych.

Do garnka wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut.

Na suchą patelnię wsypać mąkę, mieszać z 2 minuty na średnim ogniu, dodać masło i wymieszać do złotego koloru zasmażki.

Wsypać do wywaru przyprawę do flaków, wsypać dodatkowo majeranek, zasmażkę, wymieszać i jeszcze gotować na mniejszym ogniu z 3 minuty co jakiś czas zamieszać.

w mojej kuchni
Na zasmażkę: mąkę podsmażam na suchej patelni, wtedy nie wchłonie dużo tłuszczu. Flaki bardzo lubią dużą ilość startej marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.11.2018 10:48
Oczywiście każdy przygotowuje jak lubi, ale flaczki bardzo lubimy a w szczególności jak jakaś imprezka się szykuje.;)
Bożena Matuszczyk 15.11.2018 10:49
Pyszne flaczki , u mnie też bardzo lubimy, ale duża ilość marchewki daje nam słodki posmak,przynajmniej ja to tak odczuwam.;)
w mojej kuchni 18.11.2018 23:31
My taki posmak lubimy, dlatego marchewki więcej daję ale tylko wołowych, do cielęcych mało i wieprzowych też marchewki mało...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat