Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne domowe masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 250 ml/wiejska
śmietana kremówka 500 ml/36%
sól 3/4 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper świeży 3 łodyżki
ząbki czosnku 6 sztuk

Porada

próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne domowe masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe...

listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę

zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy

ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę

wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku

masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki

masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:15
Ojej! Takie domowe jest super!
Bożena Matuszczyk 27.09.2017 08:29
Bardzo często robię. Smakowite.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak