Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne czekoladowe Cupcake

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kostka masła do pieczenia 200 g
cukier 12 łyżek
czekolada podzielona na kostki 2 szt
mleko 4 łyżki
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kako 50 g
mleko 2/4 szklanki
melko w proszku 2 szklanki
cukier 2/3 szklanki
miękka kostka do pieczenia 350 g
cukier waniliowy 16 g
barwniki spożywcze 4 szt
motylki cukrowe do ozdoby
papilotki
jajko 4 (roztrzepane)

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne czekoladowe Cupcake

Ciasto:

Miękka kostka masła do pieczenia 200g
12 łyżek cukru
4 roztrzepane jajka
2 czekolady (podzielone na kostki)
4 łyżki mleka
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao

Krem maślany:

2/4 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350 g miękkiej kostki do pieczenia
16g cukru waniliowego

Dodatkowo: barwniki spożywcze, motylki cukrowe ,papilotki i inne dodatki do ozdabiania;)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce na gładką masę ucieramy masło z cukrem, następnie nie przerywając ucierania dodajemy jajka i mleko. Wszsytko delikatnie mieszamy, oprócz tego do miseczki przesiewamy mąke, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy, tak aby wszystkie nasze składniki się połączyły w jednolitą masę. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Wykładamy nasze ciasto do papilotek i w środek każdej babeczki wkładamy kostkę czekolady. Między czasie nagrzewamy piekarnik do 180C, kiedy piecyk jest nagrzany, możemy wstawić nasze babeczki. Pieczemy je około 20 minut ( w zależności od piekarnika) . Po wyjęciu, odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. W między czasie robimy krem maślany. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i zwykły. Wszystko razem gotujemy a później studzimy. Kostkę do pieczenia ucieramy mikserem, dodajemy ostudzone mleko i miksujemy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i dokładnie ucieramy. Gdy nasz krem jest gotowy, roździelamy go do czterech miseczek, i dodajemy do każdej z nich inny barwnik. Krem mieszamy, powstaje nam wtedy piękny kolor. Ja tym razem wybrałam czerwony, zielony, fioletowy i niebieski barwnik w żelu (wystarczy tylko jedna kropla). Nasz krem wyciskamy za pomocą końcówek cukierniczych. Na sam koniec ozdabiamy nasze babeczki jadalnymi cukrowymi motylkami, perełkami, lub kolorową posypką. Po udekorowaniu babeczek, wstawiamy je na jakieś 30 minut do lodówki, wtedy nasz krem stężeje. Wyglądają i smakują rewelacyjnie!:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 05.10.2012 19:10
kolorowo i słodko
Konczi 05.10.2012 16:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak