Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne cytrusowe ciacho, w sam raz na lato.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
2.
Masa budyniowa- pomarańczowa. Do soku z pomarańczy dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
3.
Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.
4.
2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z pomarańczy i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-pomarańczową, następnie przykryć ją połową herbatników, na to wykładamy piankę z bitej śmietany i galaretek i znów przykrywamy herbatnikami. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto i posypujemy skórka pomarańczową. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyciągamy a ok pół godziny z lodówki. Smacznego!