Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne cytrusowe ciacho, w sam raz na lato.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
aromat pomarańczowy

Masa budyniowo-pomarańczowa

budyń śmietankowy 2 szt
sok z pomarańczy 300 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 300 g

Pianka śmietankowa

śmietana kremówka 500 ml
galaretka pomarańczowa 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Na poncz

sok z pomarańczy 50 ml
cukier puder 2 łyzki
woda ciepła 1/2 szklanki

Ponad to

herbatniki 60 szt
polewa czekoladowa 200 g
skórka pomarańczowa kandyzowana

Porada

NA ciasto będziemy potrzebowali ok. 4 dużych pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne cytrusowe ciacho, w sam raz na lato.

1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
2.
Masa budyniowa- pomarańczowa. Do soku z pomarańczy dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
3.
Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.
4.
2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z pomarańczy i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-pomarańczową, następnie przykryć ją połową herbatników, na to wykładamy piankę z bitej śmietany i galaretek i znów przykrywamy herbatnikami. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto i posypujemy skórka pomarańczową. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyciągamy a ok pół godziny z lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.09.2016 15:03
Ciekawe ciacho nie jadlam jeszcze takiego
halina16 16.09.2016 21:13
Dobre ciasto.
wwwiolka 16.09.2016 21:04
Bardzo fajny przepis.
Beatris 16.09.2016 20:35
Pysznie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
RenataZ-et 16.09.2016 19:43
wygląda perfekcyjnie!
Aleksandra/Olcia 16.09.2016 19:15
wygląda smacznie
sezamek 16.09.2016 17:29
smaczne ciacho :)
Bernadeta1 16.09.2016 16:46
smaczne słodkości
Renata9 16.09.2016 16:43
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak