Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ciasto z dżemem i orzechami drożdżowe
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać resztę mleka i aromat rumowy, hakiem robota wyrabiać ciasto i z 3 minuty, na koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Ciasto parę razy wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje).
Zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, grzanie góra/dół, około 40 minut.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta, posypać resztą orzechów.