Pyszne ciasto z dżemem i orzechami drożdżowe

Pyszne ciasto z dżemem i orzechami drożdżowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżówka z dżemem i orzechami jest smacznym ciastem nie tylko na deser ale i na śniadanie z kawą czy na kolację z mlekiem.......SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • drożdże świeże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    1.5 szklanki
  • cukier

    0.7 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • aromat rumowy

    3 krople
  • mąka tortowa

    65 dag
  • sól

    1 szczypta
  • dżem wiśniowy

    200 gramów
  • orzechy włoskie siekane

    150 gramów
  • czekolada gorzka

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać resztę mleka i aromat rumowy, hakiem robota wyrabiać ciasto i z 3 minuty, na koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

Ciasto parę razy wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje).

Zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, grzanie góra/dół, około 40 minut.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta, posypać resztą orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 20:43
To świetny pomysł żeby połączyć dżem oraz orzechy i zwinąć ciasto jak struclę. Dzięki temu ładnie się prezentuje i pewnie dłużej pozostaje wilgotne.

Babeczka35

28.01.2019 16:54
Moje ulubione ciasto. Zamiast dżemu lubię dać domowe powidło śliwkowe.

Bożena Matuszczyk

17.01.2019 14:27
Chętnie bym zjadła , a do tego kubek ciepłego mleka. Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat