Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
5 szt ( L ) -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier waniliowy
1/4 szk -
cukier
1/4 szk -
mąka tortowa
3 łyżka -
budyń waniliowy
2 łyżka ( proszek ) -
olej rzepakowy
1/4 szk
MASA
-
mleko 3,2%
500 ml -
żółtko jajek
2 szt -
mąka pszenna
2 łyżka typ 500 -
budyń waniliowy
2 łyżka ( proszek ) -
cukier
1/2 szk -
masło
250 g miękkie
GALARETKA
-
galaretka truskawkowa
1 -
galaretka
1 poziomkowa -
gorąca woda
850 ml
BITA ŚMIETANA
-
śmietana kremówka
500 ml -
cukier
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pyszne ciasto na biszkopcie Zewy
Kroki postępowania

BISZKOPT :
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany.
Chwilę ubijać a potem dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować.




MASA :
W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka.
Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem.
Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń cały czas mieszając.

W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki.
Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
ŚMIETANA :
Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno.
Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce.

Pierwszy placek włożyć do formy wkładając wcześniej papier do pieczenia.
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.

Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.

Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Gotowe ciasto posypać posypką czerwoną do ciast.![]()
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)