Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    125 g
  • mak suchy

    125 g
  • białko

    7 sztuk
  • cukier

    0,5 szklanki
  • miód

    4 łyżki
  • masło lub margaryna

    125 g
  • cukier

    4 łyżki
  • Masa budyniowa:

  • żółtko jajek

    7
  • mleko

    500 ml
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    2-3 łyżeczki
  • masło lub margaryna

    250 g
  • masło lub margaryna

    125 g
  • herbatniki

  • kolorowa posypka cukrowa

  • poncz lub dowolna polewa

  • orzechy włoskie

    350 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placek kokosowo-makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić. Dodać kokos i mak, wymieszać dokładnie. Wyłożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Masa orzechowo-karmelowa: Orzechy rozdrobnić nożem lub rozdrabniaczem. Masło rozpuścić, dodać resztę składników, wymieszać, poddusić przez 5 minut na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Gorącą masę wyłożyć bezpośrednio na masę kokosowo-makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać mieszankę mleka z żółtkami i mąkami. Ugotować na gładki budyń, ostudzić. Miękkie margarynę oraz masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony placek kokosowo-orzechowy, wygładzić do równego. Wierzch wykładamy herbatnikami, które nasączamy ponczem - np rozrobionym sokiem owocowym lub wodą z cukrem, z sokiem z cytryny i np alkoholem, można też polać polewą czekoladową. Całość posypujemy posypką cukrową. Wstawiamy na noc do lodówki - ciasto musi postać w lodówce parę ładnych godzin, aby masa stężała. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest smaczniejsze.
Na zdjęciu kawałek nie wygląda najapetyczniej, ale to ostatnia porcja, którą cudem udało mi się sfotografować ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agam26 01.06.2013 15:47
wygląda apetycznie
Megg 31.05.2013 18:52
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat