Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 125 g
mak suchy 125 g
białko 7 sztuk
cukier 0,5 szklanki
miód 4 łyżki
masło lub margaryna 125 g
cukier 4 łyżki
Masa budyniowa:
żółtko jajek 7
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
masło lub margaryna 250 g
masło lub margaryna 125 g
herbatniki
kolorowa posypka cukrowa
poncz lub dowolna polewa
orzechy włoskie 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe

Placek kokosowo-makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić. Dodać kokos i mak, wymieszać dokładnie. Wyłożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Masa orzechowo-karmelowa: Orzechy rozdrobnić nożem lub rozdrabniaczem. Masło rozpuścić, dodać resztę składników, wymieszać, poddusić przez 5 minut na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Gorącą masę wyłożyć bezpośrednio na masę kokosowo-makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać mieszankę mleka z żółtkami i mąkami. Ugotować na gładki budyń, ostudzić. Miękkie margarynę oraz masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony placek kokosowo-orzechowy, wygładzić do równego. Wierzch wykładamy herbatnikami, które nasączamy ponczem - np rozrobionym sokiem owocowym lub wodą z cukrem, z sokiem z cytryny i np alkoholem, można też polać polewą czekoladową. Całość posypujemy posypką cukrową. Wstawiamy na noc do lodówki - ciasto musi postać w lodówce parę ładnych godzin, aby masa stężała. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest smaczniejsze.
Na zdjęciu kawałek nie wygląda najapetyczniej, ale to ostatnia porcja, którą cudem udało mi się sfotografować ;-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agam26 01.06.2013 15:47
wygląda apetycznie
Megg 31.05.2013 18:52
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak