Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka prupczatka 500 g
cukier puder 250 g
jajko 5 sztuk
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
gruszki 1 kg
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier puder 100 g
masło 200 g
mleko 400 g
polewa czekoladowa 1 sztuka
płatki migdałowe 50 g
sok z cytryny 50 g
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne ciasto

jajka rozdzielamy, z białek ubijamy pianę,
250 masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy żółtka, proszek dopieczenia i mąkę na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, następnie masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, pieczemy 45-50 minut w temperaturze 1890 stopni, studzimy
dno tortownicy wytłuszczamy, wylewamy ciasto jasne, potem ciemne, następnie układamy obrane ze skórki, gruszki z wyciętymi gniazdami nasiennymi
budyń przygotowujemy wg opisu na opakowaniu z tym że z mniejszej ilości mleka (400ml), studzimy,
masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo zimny budyń, sok z cytryny i spirytus
gotowym kremem smarujemy ciasto
polewę rozpuszczamy, gdy trochę ostygnie, ale wciąż będzie płynna polewamy nią krem, ozdabiamy płatkami migdałowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia20 19.09.2012 14:56
mmm pycha
agataw1990 30.06.2012 14:50
pyszne i jak wyglada! znakomite
Magda60 15.05.2012 14:43
rewelacja
SylwiaMagdaSabin 22.12.2011 12:43
smaczne
SylwiaMagdaSabin 22.11.2011 12:18
ślinka cieknie:):):):)
marcinek 14.11.2011 07:36
Wygląda super
mariolamd 13.11.2011 18:14
smakowicie wygląda
Robert10 13.11.2011 18:10
faktycznie musi być pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak