Pyszne cebularze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki pszennej typ 500

    400 g
  • świeżych drożdży

    30 g
  • soli

    1/2 łyżeczka
  • płaska łyżka cukru

    1 łyżka
  • duże cebule

    3
  • kwaśnej śmietany 12%

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • cukier do smaku

  • DODATKOWO:

  • żółtego sera

    100 g
  • płatki chili

  • odrobina mleka do posmarowania

  • olej ryżowy

    2 łyżka
  • olej ryżowy

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyszne cebularze foto
1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki i lekko wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać je. Mąkę przesiać razem z solą do miski, zrobić dołek i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 2 - Pyszne cebularze foto
2. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać olej i wrzucić cebulę po czym zeszklić ją dodając przyprawy. Po podsmażeniu cebuli dodać śmietanę i wymieszać farsz.
Krok 3 - Pyszne cebularze foto
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na w miarę równe kawałki ( u mnie wyszło 11 sztuk). Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, spłaszczyć i układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego krążka kłaść po porcji farszu. Wystające części ciasta posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim cebularze a na koniec posypać płatkami chili.
Krok 4 - Pyszne cebularze foto
4. Cebularze zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawać gorące lub zimne. Można polać ketchupem.
Krok 5 - Pyszne cebularze foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat