Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i cukinią
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, zalać wodą, gotować przez 15 minut, odcedzić, dodać przyprawę do ziemniaków, bazylie i oregano. Większą połowę wsypać do naczynia żaroodpornego (wcześniej należy natłuścić olejem naczynie). Obrać i pokroić cukinie w plastry, posiekać czosnek, pokroić pomidory oraz cebule na drobno. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę dodać sól, paprykę słodką i pieprz. Czosnek i cebule przeszklić na patelni z olejem, następnie dodać mięso, po zapieczeniu (około 10 min) dodać plastry cukinii oraz pomidory, dusić około 10 min. Na talarki ziemniaków układamy mięso, potem warzywa i pozostałą część ziemniaków. Górną część posmarować śmietaną i na to dodać ser mozzarella. Ustawić piekarnik na 190 stopni, wstawić naczynie żaroodporne i piec do 20 minut.