PYSZNA WIEWIÓRKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • miód

    3 łyżki
  • mąka

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • olej

    1/2 szkl
  • jabłka

    4 szt
  • orzechy włoskie

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Jabłka myjemy ,obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej(jak kto woli)
Krok 2 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki i Przykrywamy jabłka(nie ściemnieją czekając na dodanie do ciasta.
Krok 3 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane.Pod koniec dodajemy cukier i miód.Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia.
Krok 4 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Mąkę,proszek,sodę i cynamon mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej.Mieszamy z mąką do połączenia się składników już tylko łyżką lub szpatułką i dodajemy na koniec olej.
Krok 5 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy .Całość mieszamy do połączenia się ciasta z jabłkami.Blaszkę prostokątną wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto ,wyrównując jego powierzchnię.
Krok 6 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 st.C i piekę do suchego patyczka.U mnie trwało to 55 minut
Krok 7 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia.Jeszcze lekko ciepłe wyciągam z blaszki i delikatnie zdejmuję z papieru
Krok 8 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Krok 9 - PYSZNA  WIEWIÓRKA foto
Łatwe,szybkie i bardzo pyszne.Nie zawiera w sobie dużo cukru,więc możemy sobie pozwolić na pudrowanie ciasta.Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 09.04.2014 09:31
fajne to ciasto ostatnio Ewa robiła w swoim programie
Kejti 08.04.2014 20:40
Fajne ciacho,poproszę kawałek :-)
ben-ka 08.04.2014 09:43
Chętnie bym spróbowała,do kawusi kawałeczek poproszę:)
Magula 08.04.2014 08:58
Mniam rewelacja
Krystyna32 08.04.2014 06:04
apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat