Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna Szarlotka łatwa w przyrządzeniu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 1 sztuka
cukier 3 łyżki stołowe
żółtko jajek 6
białko 6
1 kg jablek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon
cukier waniliowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna Szarlotka łatwa w przyrządzeniu

Białka schować do lodówki a żółtka zetrzeć z cukrem. Później dodać mąkę, margarynę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zamrozić a resztę schować do lodówki na 1 godzinę. Jabłka potarkować na grubych oczkach (lub można pociąć w plastry, ja ciąłem w maszynce Zelmer i wyszły bardzo dobre).
Po godzinie od czasu włożenia ciasta do lodówki ubić białka ze szklanką cukru na sztywno. Wyciągnąć ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i mąką. Na ciasto ułożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem. czynność powtórzyć 2 razy. Na samą górę położyć ubitą pianę z białek i starkować (na grubych oczkach) 1/4 część ciasta wyciągniętego z zamrażarki (to tzw. kruszonka).
Ciasto piec 40-50 minut w temperaturze 180°

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 28.08.2012 16:17
takie ciasto chyba wszystkim smakuje, super
Konczi 28.08.2012 14:20
Zjadłoby się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak