Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna Stefanka
Stefanka to ciasto doskonałe na każdą okazję, idealne na deser i do kawy z pozoru skomplikowane do zrobienia ale w rzeczywistości jest dość łatwe, wymaga tylko trochę czasu.
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy, gdy ciasto jest zbyt miękkie i klejące, można podsypać mąki. Po przygotowaniu ciasta dzielimy je na 3 równe części, z każdej z nich robiąc jednakowej grubości i wielkości placek (o wymiarach blaszki, w której będziemy owe placki piec:) Każdy placek pieczemy osobno, około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak upieczone placki odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy stopniowo kasze mannę cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu, na koniec wlewamy likier (dla aromatu), odstawiamy aż przestygnie.
Na koniec przekładamy upieczone placki przygotowaną przez nas masą, górę dekorujemy roztopioną czekoladą, orzechami i sezamem i odstawiamy na dobę (tak by placki zrobiły się miękkie)... i Smacznego :)