Pyszna pianka czekoladowa z białek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    4 szt
  • czekolada gorzka

    10 dag
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, 2 łyżki śmietany, wymieszać. Z cukru i 3 łyżek wody ugotować lukier do nitki. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wlewać powoli gorący lukier., dodać rozpuszczoną czekoladę, żelatynę, sok z cytryny. Piankę wyłożyć do salaterek, odłożyć do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.09.2013 17:15
alez to musi byc pyszne :)
Katarzyna59 27.03.2013 13:37
bardzo apetyczne
reniatka 25.02.2013 12:39
Świetna
babajaga1969 23.02.2013 10:58
musi być bardzo delikatna
mela25 23.02.2013 10:18
fajna pianka
monika1968 23.02.2013 10:02
Może być dobre :)
sara1 23.02.2013 08:45
super
Monika-twin 23.02.2013 06:26
cos innego
miroslawa 23.02.2013 05:41
pyszny deserek
gusia1000 23.02.2013 01:08
Zrobię ta słodkość. Jest prosta, a ja lubię na czekoladowo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat