Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna masa makowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 750 g
rodzynki 150 g
białko 6
orzechy włoskie 150 g
olejek migdałowy 1/2
mleko 3 szklanki
miód 4 łyżki
cukier puder 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna masa makowa

Kroki postępowania

1
Mak opłulujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko.
Krok 1 - Pyszna masa makowa foto
2
Następnie przekłądamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia.
Krok 2 - Pyszna masa makowa foto
3
Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajamy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
Krok 3 - Pyszna masa makowa foto
4
Nakładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Z takiej ilośći maku wyszły mi 4 makowce.
Krok 4 - Pyszna masa makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 04.01.2012 11:01
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak