Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 dag
cukier 1,3/4 szklanki
żółtko jajek 8 sztuk "L"
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko ciepłe 1/2 litra
mąka tortowa 1 kg
sól - szczypta
masło 15 dag
olej rzepakowy 4 łyżki
skórka pomarańczowa 2 sztuki
skórka z cytryny 1 sztuka
rodzynki 2 szklanki
lukier biały - w opisie/pomarańczowy
rodzynki 3 łyżki

Porada

formy babkowe były do pracy męża, podłużna do kawki dla nas i pokazania przekroju ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy...

Kroki postępowania

1
w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia, żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości
Krok 1 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
2
masę żółtkową dodać do misy z podrośniętym zaczynem
Krok 2 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
3
wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut
Krok 3 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
4
następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty
Krok 4 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
5
następnie dodać starte skórki, rodzynki (jeśli są twarde to je wymoczyć w letniej wodzie i na sitku odsączyć z wody)i krótko w robocie wyrobić, ciasto obsypać mąką, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia
Krok 5 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
6
użyłam 2 formy silikonowe i jedną metalową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, do połowy form włożyć ciasto, na 30 minut zostawić do wyrośnięcia
Krok 6 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
7
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, babki wystudzić w formach
Krok 7 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto
8
lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy tyle, aby lukier był dość rzadki, polać lukrem babki i obsypać rodzynkami - babka jest puszysta, nie jest sucha, aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Krok 8 - pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.04.2017 19:14
Pycha babka na świeta
Bożena Matuszczyk 15.04.2017 15:56
Smakowita i kusząca;)
mysza75 15.04.2017 11:25
pyszna babka drożdżowa
Edita 15.04.2017 10:52
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak