Pyszna domowa pizza

Pyszna domowa pizza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 g
  • miód

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1½ łyżeczki
  • mąka

    ok. 3½ szklanki
  • woda

    250 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże włożyć do miski i zalać ciepłą wodą oraz dodać miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie się pienić.

Do spienionych drożdży dodać olej i sól. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy kolejną szklankę i mieszamy. Dodajemy trzecią szklankę, tym razem ciasto musimy już zagniatać ręką. Ciasto ugniatamy tak długo (dodając do niego mąkę) aż nie będzie nam się przyklejało do ręki i miski (powinno wyjść ok. 3½ szklanki mąki). Gdy ciasto mamy już gotowe miskę lekko smarujemy olejem (aby ciasto się nie przykleiło) i zostawiamy w niej ciasto na 1 godzinę (ciasto przykrywamy ręcznikiem i stawiamy w ciepłym miejscu).

Gotowe ciasto umieszczamy na blaszce i kładziemy składniki wg uznania. U mnie: ciasto posmarowane ziołowym ketchupem, pieczarki, brokuły, ananas, szynka i kukurydza. Wszystko przykryte startym serem żółtym i posypane przyprawą do pizzy. Na ciasto nie można nakładać za dużo składników, żeby nie było za ciężkie, ponieważ może nam nie urosnąć :)

Pieczemy w 210C przez ok. 15 minut, u mnie się troszkę przypiekło po bokach, ciasto wyciągamy, gdy zacznie się rumienić na brzegach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

13.11.2013 22:28
wspaniała !!!!!!!!

Ania19939

12.09.2013 17:25
Jak dla mnie super a edyta1973 DM widać że konto założone tylko po to aby tylko krytykować!!!

emeslive

03.09.2013 10:28
@edyta1973DM Chciało ci się zakładać osobne konto, tylko po to by "anonimowo" krytykować ludzi? Współczuję braku odwagi.

emeslive

03.09.2013 10:23
Faktycznie, trudno to nazwać pizzą ale... i tak mi się podoba. Autorka dokładnie opisała jak przygotować ciasto - duży plus; składniki zostały pomysłowo dobrane; całość wygląda apetycznie. Bardzo sympatyczny przepis.

edyta1973

02.09.2013 13:43
na pewno nie powinno sie to nazywac pizza, moze po prostu plackiem tylko. Autor powinien przeczytac sobie co to jest pizza. Od rodzaju maki poczawszy a skonczywszy na temperaturze wody itd.

Barbara777

02.09.2013 13:38
na pewno dobra:)

cooleczka

02.09.2013 13:04
domowa najlepsza i wiadomo, z jakich składników

bogusia19

02.09.2013 11:51
domowa zawsze naj...

natalia.doradca

02.09.2013 11:01
fajny i łatwy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat