Pyszna domowa pizza

Pyszna domowa pizza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 g
  • miód

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1½ łyżeczki
  • mąka

    ok. 3½ szklanki
  • woda

    250 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże włożyć do miski i zalać ciepłą wodą oraz dodać miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie się pienić.

Do spienionych drożdży dodać olej i sól. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy kolejną szklankę i mieszamy. Dodajemy trzecią szklankę, tym razem ciasto musimy już zagniatać ręką. Ciasto ugniatamy tak długo (dodając do niego mąkę) aż nie będzie nam się przyklejało do ręki i miski (powinno wyjść ok. 3½ szklanki mąki). Gdy ciasto mamy już gotowe miskę lekko smarujemy olejem (aby ciasto się nie przykleiło) i zostawiamy w niej ciasto na 1 godzinę (ciasto przykrywamy ręcznikiem i stawiamy w ciepłym miejscu).

Gotowe ciasto umieszczamy na blaszce i kładziemy składniki wg uznania. U mnie: ciasto posmarowane ziołowym ketchupem, pieczarki, brokuły, ananas, szynka i kukurydza. Wszystko przykryte startym serem żółtym i posypane przyprawą do pizzy. Na ciasto nie można nakładać za dużo składników, żeby nie było za ciężkie, ponieważ może nam nie urosnąć :)

Pieczemy w 210C przez ok. 15 minut, u mnie się troszkę przypiekło po bokach, ciasto wyciągamy, gdy zacznie się rumienić na brzegach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

13.11.2013 22:28
wspaniała !!!!!!!!

Ania19939

12.09.2013 17:25
Jak dla mnie super a edyta1973 DM widać że konto założone tylko po to aby tylko krytykować!!!

emeslive

03.09.2013 10:28
@edyta1973DM Chciało ci się zakładać osobne konto, tylko po to by "anonimowo" krytykować ludzi? Współczuję braku odwagi.

emeslive

03.09.2013 10:23
Faktycznie, trudno to nazwać pizzą ale... i tak mi się podoba. Autorka dokładnie opisała jak przygotować ciasto - duży plus; składniki zostały pomysłowo dobrane; całość wygląda apetycznie. Bardzo sympatyczny przepis.

edyta1973

02.09.2013 13:43
na pewno nie powinno sie to nazywac pizza, moze po prostu plackiem tylko. Autor powinien przeczytac sobie co to jest pizza. Od rodzaju maki poczawszy a skonczywszy na temperaturze wody itd.

Barbara777

02.09.2013 13:38
na pewno dobra:)

cooleczka

02.09.2013 13:04
domowa najlepsza i wiadomo, z jakich składników

bogusia19

02.09.2013 11:51
domowa zawsze naj...

natalia.doradca

02.09.2013 11:01
fajny i łatwy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat