Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna tortowa 400 g
mleko 150 ml
cukier 50 g
sól 1/2 łyżeczki
jaja 2
masło 50 g
Nadzienie:
cukier 100 g
cukier waniliowy łyżeczka
cynamon 2-3 łyżeczki
masło 70g
masło łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa

Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2-3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do napuszenia. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masło do nadzienia roztopić, ostudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką. Zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30cm x 60cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótkiego boku na 6 pasków. Kawałki - powstało ich 6 o wym 30x10cm - wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto posmarować łyżką masła i posypać je łyżką cukru z cynamonem. Pic 30-35 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 15.07.2013 21:47
uwielbiam takie drozdzówki
IZABELA29 05.07.2013 18:16
bardzo chętnie sobie taką zrobię
stokrotka 09.06.2013 15:28
super drożdżówka
barbara11561 05.06.2013 10:18
bardzo lubię drożdżowe ciasto
Klausia 03.06.2013 12:00
wygląda fenomenalnie :)
iziona 01.06.2013 07:47
Piękna i apetyczna po kawałeczku do odrywania
Olga_SK 31.05.2013 21:14
cynamon jest, to znaczy, że jest pyszota :)
caralajna 31.05.2013 20:09
ładna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak