Pyszna delikatna drożdżówka cynamonowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna tortowa

    400 g
  • mleko

    150 ml
  • cukier

    50 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jaja

    2
  • masło

    50 g
  • Nadzienie:

  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    łyżeczka
  • cynamon

    2-3 łyżeczki
  • masło

    70g
  • masło

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2-3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do napuszenia. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masło do nadzienia roztopić, ostudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką. Zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30cm x 60cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótkiego boku na 6 pasków. Kawałki - powstało ich 6 o wym 30x10cm - wkładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto posmarować łyżką masła i posypać je łyżką cukru z cynamonem. Pic 30-35 minut w 170 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 15.07.2013 21:47
uwielbiam takie drozdzówki
IZABELA29 05.07.2013 18:16
bardzo chętnie sobie taką zrobię
stokrotka 09.06.2013 15:28
super drożdżówka
barbara11561 05.06.2013 10:18
bardzo lubię drożdżowe ciasto
Klausia 03.06.2013 12:00
wygląda fenomenalnie :)
iziona 01.06.2013 07:47
Piękna i apetyczna po kawałeczku do odrywania
Olga_SK 31.05.2013 21:14
cynamon jest, to znaczy, że jest pyszota :)
caralajna 31.05.2013 20:09
ładna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat