Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyry z gzikiem - po mojemu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt duże
ser biały 30 dag
śmietana gęsta 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt mała
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem - po mojemu

Kroki postępowania

1
Duże, podobnej wielkości ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 min. Odcedzamy, osuszamy, przekrawamy na pół u układamy na natłuszczonej jedną łyżką oleju blaszce.
Krok 1 - Pyry z gzikiem - po mojemu foto
2
Trzy łyżki oleju mieszamy z przyprawami: pieprzem, mielona papryką, gałką muszkatołową /możemy użyć innych ulubionych ziół lub gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków/. Powstałą miksturą smarujemy przekrojone ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości - ok. 35 min.
Krok 2 - Pyry z gzikiem - po mojemu foto
3
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy gęstą śmietanę /ja używam 12%/- ilość zależy od tego jak mokry jest ser ale gzik powinien być na tyle gęsty, żeby nie spływać z ziemniaków. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pyry z gzikiem - po mojemu foto
4
Po wyjęciu upieczonych ziemniaków z piekarnika na każdej połówce układamy porcje gziku.
Krok 4 - Pyry z gzikiem - po mojemu foto
5
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w małą kosteczkę i posypujemy nią przygotowane ziemniaki z gzikiem. Możemy tez posypać bardziej tradycyjnie: szczypiorkiem lub koperkiem.
Krok 5 - Pyry z gzikiem - po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.10.2014 00:46
Zjadłabym :-)
Pani Domu 21.10.2014 10:33
smaczne ziemniaczki
gosia1988 21.10.2014 08:37
pyszności :)
w mojej kuchni 21.10.2014 08:23
lubię takie jedzonko..
olkaaa 21.10.2014 07:32
super propozycja
zabcia117 21.10.2014 06:49
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak