Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
twaróg
250 gram -
kwaśna śmietana
małe opakowanie -
ogórek zielony
1 sztuka -
rzodkiewka
1 pęczek -
pomidor
1 sztuka -
szczypiorek
1 pęczek -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
ziemniaki młode
Przepis i sposób przygotowania Pyry z gzikiem "po mojemu"
Mieszamy twaróg ze śmietaną. Warzywa myjemy, ogórka obieramy, z pomidora usuwamy ziarenka. Wszystko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do twarogu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, ostrożnie obieramy z łupinek, rozkładamy na porcję, przekrajając na ćwiartki. Polewamy gziczkiem i podajemy od razu.
Komentarze (1)