Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka budyniowa z owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szkl
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa budyniowa

mleko 2,5 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 3 łyzki
masło 200 g

Dodatki

banan 1 szt
maliny świeże 1 szkl
jagody 1/2 szkl
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka budyniowa z owocami

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Na masie rozkładamy maliny, jagody oraz plasterki banana i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wrzątku. Wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak