Pychotka budyniowa z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa budyniowa

  • mleko

    2,5 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    3 łyzki
  • masło

    200 g

Dodatki

  • banan

    1 szt
  • maliny

    1 szkl
  • jagody

    1/2 szkl
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Na masie rozkładamy maliny, jagody oraz plasterki banana i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wrzątku. Wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat