Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
śmietany 36% 1 szkl
śmietan fix 2 opak
DODATKOWO:
dżem wiśniowy 1 słoik mały
galaretka cytrynowa 1 opak
czekolady z orzechami 1 tabliczka
marmolada 1 jabłkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując.
Krok 1 - Pychotka foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Pychotka foto
3
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm)
Krok 3 - Pychotka foto
4
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
Krok 4 - Pychotka foto
5
KREM
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno.
DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić do ostudzenia.
Krok 5 - Pychotka foto
6
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą część biszkoptu, wyłożyć dżem,
Krok 6 - Pychotka foto
7
Przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć krem śmietankowy.
Krok 7 - Pychotka foto
8
Czekoladę z orzechami, zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta.
Krok 8 - Pychotka foto
9
Wstawić ciasto do lodówki.
Krok 9 - Pychotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 04.01.2014 22:00
to lubię - biszkopt pieczony w domu a nie kupny i śmietana ubita ze śmietanki, zamiast kupnej w proszku - pycha! :)
bogusia19 04.01.2014 19:01
super ciacho
dodi 04.01.2014 18:24
pieknie wygląda
malaczarna23 04.01.2014 17:59
no naprawde pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak